Składniki:

1. Około 80 dag dyni
2. 1 duża cebula
3. 2 marchewki
4. 2 papryczki chili
5. 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
6. 2 kroki czerstwego chleba
7. 2 łyżki łuskanych pestek
8. 2 łyżki masła
9. 4 łyżki oliwy
10. 1 por
11. Niepełna szklanka śmietany
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Dynię oczyścić z pestek. Umyć, miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić według uznania. Cebulę obrać i posiekać. Papryczki oczyścić z pestek i posiekać. Olej rozgrzać w garnku, wrzucić na niego cebulę i jedną papryczkę chili, zeszklić. Dodać pokrojoną dynię i marchewkę. Wlać bulion i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotować na małym płomieniu przez pół godziny.
Na suchej patelni uprażyć wyłuskane pestki dyni. Kromki chleba pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.
Zupę zmiksować na gładki krem. Przed podaniem udekorować drugą posiekaną papryczką chili i krążkami pora. Podawać z grzankami z chleba.