Maszyny cukiernicze

Produkcja słodyczy, szczególnie wyrobów z czekolady jest interesująca dla większości ludzi. W tym procesie uczestniczą oblewarki do czekolady. Służą one do oblewania czekoladą wszelkich wyrobów, jak wafle, trufle, ciastka oraz pomady. Ciekawostką jest fakt, iż powinny one być zbudowane ze stali kwasoodpornej. Maszyny te składają się z wanny na czekoladę oraz ze zbiornika na nią. Oblewarki są w pełni zautomatyzowane. Ponieważ czekolada jest bardzo wrażliwym wyrobem, należy obchodzić się z nią delikatnie i szczególnie uważać na temperaturę podczas produkcji. Urządzenia te posiadają także taśmy, które są napędzane wałkami. Nieodzownym elementem jest również pompa do czekolady. Podstawową częścią oblewarek są też wentylatory, które zdmuchują nadmiar czekolady z oblewanych wyrobów. Do tego typu maszyny należy zakupić dedykowany tunel chłodniczy, dzięki któremu czekolada odpowiednio zastygnie na oblewanym produkcie końcowym. Oblewarki do czekolady są szczególnie potrzebne, w produkcji cukierków, czy ciasteczek.