Kuchnia włoska

Kuchnia włoska obok kuchni francuskiej jest najbardziej rozpowszechnioną kuchnią europejską. Znajdziemy w niej duże ilości warzyw (cebula, czosnek, oliwki, pomidory itp.) i przypraw takie jak: oregano, bazylia, pieprz, tymianek, rozmaryn, parmezan i estragon. Charakterystycznymi potrawami są przekąski mączne, owoce morza i dania rybne. Na północy kraju stosuje się ryż i polentę (przyrządzana z mąki z dodatkiem sera). Z kolei na południu je się głównie makarony. Dla każdego regionu jest charakterystyczny określony specjał np. Emilia-Romania słynie z faszerowanych pierożków, Sycylia natomiast z deserów, we Florencji króluje kult befsztyków a w Neapolu pizza. Tradycyjny włoski posiłek składa się z przystawki, „pasty” (czyli dania mącznego lub zupy), głównego dania (potrawy rybnej lub drobiowej podanej razem z sałatka) i deseru (lodów lub z ciast np. tiramisu). Do najpopularniejszych potraw należą: spaghetti, pizza, lasagne, risotto, gnocchi, ravioli, tortellini. Do charakterystycznych wyrobów należą sery np. parmezan, mozzarella, risotta, gorgonzola.