Wbrew pozorom jest to zupa uwielbiana nie tylko przez polskich górali, którzy nazywają ją kwaśnicą. W polskich kulinariach całego regionu zajmuje ona niezwykle ważne miejsce. Kochają ją i Ślązacy i Pomorzanie i Kaszubi i Kujawiacy.
A jak się ją przygotowuje? Oczywiście z kiszonej kapusty. Zanim jednak kupimy ją w sklepie (chyba, że mamy swoją kapustę kwaszoną w glinianych garnkach w domu), sprawdźmy, czy nie jest gorzka. Jeśli będzie, wówczas zupa po prostu stanie się niesmaczna. Dobrą kapustę należy namoczyć w wodzie i lekko pogotować. Zagotowaną wodę odlewa się, a kapustę dodaje do przygotowanego wcześniej wywaru. Najlepiej jeśli jest on zrobiony na żeberkach z odrobiną karkówki. Mięso z żeberek należy obraz z kości i też wrzucić do zupy. Do tego dodaje się podsmażoną na masełku cebulkę oraz ziemniaki pokrojone drobno w kostkę i całość gotuje.
Gdy wszystkie składniki są miękkie, oznacza to, że zupa jest gotowa. Jak ją podać? Niektórzy podają ją w małych okrągłych i wydrążonych bochenkach.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.