Składniki:

1. 30 dag kwaszonej kapusty
2. 1 cebula
3. 4 ziemniaki
4. 1 pęczek włoszczyzny
5. 2 ząbki czosnku
6. 10 dag wędzonego boczku
7. 1 łyżka mąki pszennej
8. 3 listki laurowe
9. 3 ziarenka ziela angielskiego
10. 3 ziarenka czarnego pieprzu
11. Suszony majeranek
12. 2 łyżki oleju
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kapustę kwaszoną odcisnąć i posiekać. Przełożyć do garnka, zalać 6 szklankami wody, dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, wlać łyżkę oleju, zamieszać i gotować pod przykryciem 10 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie na pół twardo.
Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę; cebulę obrać i drobniutko posiekać. To wszystko dodać do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować jeszcze przez pół godziny, a następnie dodać ziemniaki.
Boczek pokroić w kosteczkę i wyłożyć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Usmażyć na chrupiące skraweczki. Oprószyć młaką i lekko zasmażyć.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i dodać do garnka. Doprawić do smaku sola, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym majerankiem.