Jak zapobiegać chorobom nowotworowym
Każdy z nas na słowo nowotwór dostaje gęsiej skórki i nie ma co się dziwić to bardzo ciężkie schorzenie które prowadzi do śmierci. Ale badania naukowe dowodzą iż w 90% chorób nowotworowych jest uleczalnych z tym że w porę muszą być wykryte zmiany chorobowe.

Podstawą jest samokontrola powinniśmy obserwować nasz organizm jakiekolwiek zmiany skóry,zgrubienia,bóle wzbudzające nasz niepokój powinny skłonić nas do odwiedzenia gabinetu lekarskiego lepiej dmuchać na zimne. Nasuwa się pytanie jak zapobiegać by nie zachorować, na pierwszym miejscu odpowiednie odżywianie.

Jest spora grupa pożywienia które mają właściwości antyrakowe z drugiej strony jest grupa która może być przyczyną powstania raka. Więc warto zapobiegać i spożywać odpowiednie produkty a gdy dopadnie nas choroba dzięki właśnie odpowiednim produktom spowolnić rozwój choroby. Jak leczyć raka oprócz stosowania chemoterapii i jak wyleczyć raka poprzez odpowiednie odżywianie.

Po pierwsze w zapobieganiu i spowolnieniu choroby wskazane jest spożywanie owoców cytrusowych pomarańczy,mandarynek,czy cytryny które to owoce zawierają bardzo dużo witamin oraz substancji antyrakowych. Nie ocenionym lekiem naturalnym jest czosnek znany od wieków ma właściwości bakteriobójcze to naturalny antybiotyk ,który podnosi odporność w swoim składzie posiada antyutleniacze które chronią komórki i tłuszcze przed utlenieniem.

Duża zawartość siarki zapobiega powstawaniu raka żołądka i jelit. Następnym skutecznym produktem jest fasola ,spożywanie fasoli może zapobiec powstaniu raka jelita grubego i sutka .Na pewno każdy z nas lubi jabłka,nie tylko smaczny owoc ale również produkt który neutralizuje związki chemiczne ,zapobiega powstawaniu miażdżycy,pobudza czynności nerek.

Następnym godnym polecenia produktem jest jogurt który w swoim składzie ma szczepu bakterii które hamują rozwój enzymów biorących udział w powstawaniu karcenogenów (czynnik rakotwórczy). Marchew następne warzywo godna polecenia dla osób palących papierosy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc. Dodatkowo zaleca się spożywanie ryżu, szpinaku ,soi,brukselki,brokułów,kalafiora czy kapusty.

Brokuły szczególnie zawierają duże ilości indoli która zmniejsza ryzyko powstania choroby nowotworowej szczególnie u pań (rak szyjki macicy). A jakie są przyczyny nowotworów jeżeli chodzi o produkty spożywcze,używki na pierwszym miejscu jest alkohol wódka piwo jedyny zalecany w postaci alkoholu to czerwone wino szczególnie czerwone które zawiera w swoim składzie resveratrol składnik wyłapujący wolne rodniki spowalniający starzenie.

Drugim czynnikiem który podnosi ryzyko choroby nowotworowej są papierosy ogólnie tytoń. Czynnikiem wywołującym powstanie choroby nowotworowej są tłuszcze szczególnie te nasycone postarajmy się unikać masła, margaryny,smalcu tłustego mięsa ,majonezu. Produkty wędzone również podnoszą ryzyko powstania raka w czasie wędzenia powstaje groźny dla zdrowia i życia związek benzopiren.

Ten groźny związek powstaje również podczas grillowania więcej lepiej nie za często robić grilla a jak już mamy ochotę to wybrać produkty na grilla chude mięso i kiełbasy i piec na żarze nie dosypując węgla. Spożywając duże ilości mięsa podnosi się ryzyko wystąpienia raka trzustki,sutka czy jelita grubego warto więc spożywać białko roślinne niż białko zwierzęce

Jeżeli chorujesz na raka stosuj terapię jaką zalecił Ci lekarz dodatkowo po konsultacji możesz stosować naturalne produkty wzmacniające.