Wśród wielu rozwiązań i pomysłów na życie, każdemu do głowy przychodzi w pewnym momencie plan na otworzenie własnego biznesu. Co jeśli jednak nie mamy żadnego doświadczenia gdy chodzi o prowadzenie przedsiębiorstwa? Jaki dział gospodarki najlepiej wybrać na start. Wielu decyduje się na inwestycję w branżę gastronomiczną. Często nie zdając sobie sprawy jak trudnym biznesem może się ona okazać. Pierwszą rzeczą, o której myśli się oceniając lokal jest: gastronomia wyposażenie. Jakie powinno być? Czy na początek inwestować w duży lokal, w projektanta wnętrz, czy może lepiej otworzyć budkę z hot-dogami za jedyne wyposażenie mając kilka krzeseł ogrodowych, stolik i parasol? Jak widać gastronomia wyposażenie jest tematem trudnym. A same lokale mogą się pod tym względem znacząco różnić. Nie inaczej jest gdy chodzi o pozostałe aspekty biznesu gastronomicznego. W głowie potencjalnego inwestora budzi się wiele pytań, czy zatrudnić profesjonalnych kucharzy, czy może wystarczy przysłowiowa kuzynka szwagra? Biznes gastronomiczny nie jest zatem tak łatwy jak można się tego spodziewać.