Sezon na kurki tym razem otwiera bruschetta

 Bruschetta to, z grubsza, taka fajna włoska przystawka. Chlebek smarujemy oliwą i czosnkiem, grillujemy i kładziemy na to (w wersji w miarę tradycyjnej) siekaninę z pomidorów i ogórków. Można dawać szynkę, można salami, można tak naprawdę tysiące rzeczy. Jako że dzisiaj na warszawskim bazarku Szembeka cudem i rzutem na taśmę dorwałem trochę kurek, czas rozpocząć sezon. Jutro będą gnocchi (KOPYTKA! ;)), a dzisiaj – tak lekko, bruschetta z kurkami i jednym z moich ulubionych zestawów zielska.

 

 

 

Czego nam trzeba?

bagietka lub chleb tostowy – kilka kromek

oliwa do smażenia

kurki (fuck yeah!)

pomidorki cherry/koktajlowe

tymianek

rozmaryn

pieprz czarny

gorczyca biała

kolendra (kuleczki ;))

sól

masło do smażenia

 

I jedziemy:

Na oliwie podsmażamy chleb/bagietkę na złoto z obu stron. Odkładamy.

Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy kurki, które wcześniej porządnie opłukaliśmy i odsączyliśmy. Jeśli są duże, warto przekroić. Doprawiamy rozmarynem, przetartym w dłoni tymiankiem (igiełki w całości będą się wbijać w pyszczek ;)) i pieprzem. Z tym pieprzem to jest tak, że od kiedy spróbowałem tego pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamisu, strasznie mi podszedł i nie używam go już w formie tartej. To znaczy – jeszcze nie zgłupiałem, żeby kupować mały słoiczek za każdym razem jak się skończy (bo miałem jeden ;)). Po prostu – kupcie sobie pieprz czarny, gorczyce białą, kolendrę w kulkach i stłuczcie w moździerzu, proponowałbym proporcje pieprzu, gorczycy i kolendry 3:1,5:1. Wyjdzie znacznie taniej, a mieszanka jest super.

Wracając do kurek, żeby nam się nie zjarały. 😉 Gdy popieprzymy, smażymy chwilkę, po czym na to wszystko dorzucamy przekrojone na pół pomidorki. Warto pomidorki położyć częścią przekrojoną do patelni – miąższ puści aromat. Smażymy wszystko do tego unikalnego momentu kiedy kurka zaczyna być miękka, ale dopiero zaczyna, bo jeszcze stawia leciutki opór na zębie.

Gasimy ogień. Na kromki wykładamy kurki z pomidorkami, wsuwamy wyjąc „o rany, jakie dobre”. 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • Inka

    z kurkami? No pewnie że dobre! Pozdrawiam!