Schnitzel Blitzkrieg Pizza [PL/ENG]

 Ok, to jest taka potrawa na szybko. Niby przepis na pizzę już dawno dodałem, ale w sumie co mi szkodzi cisnąć takim zestawem.

So, this is a very quick dish. I already gave you pizza recipe long time ago, I know, but what the hell – this is very good combination for both students and people who have woken up with almost empty fridge. 😉 Let’s get to work!

 

 

 

 

Czego nam trzeba?

na ciasto:

drożdże – 30 g

mąka – ok.400 g

oliwa – 2-3 łyżki

sól – łyżka

ciepła woda

cukier – 1/2 łyżeczki

dodatki:

ketchup

czerwona cebula – 1 szt.

mozzarella – 2x kulka 125 g

ser Tylżycki – 150 g

kotlet mielony wyciągnięty z zamrażalnika – sztuk dwa 😉

oregano

bazylia

 

I jedziemy:

Ze składników na ciasto, cóż… Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Czekamy kwadrans, wlewamy do przesianej z solą mąki, zagniatamy ciasto, zostawiamy na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C, ciasto po zrobieniu ja dzielę na dwie części (nie mieści mi się jedna na blasze ;)), rozwałkowuję na cieniutki placek. Dalej – smarujemy ketchupem (jak nam się chce sos robić to spoko, ja lubię ketchup bo to pizza tylko z nazwy :P), kładziemy plastry mozzarelli, posypujemy Tylżyckim i na to – cebulę oraz pokruszony sznycelek (piszę sznycel, bo tak w Krakowie mówią – u nas to po prostu mielony…). Sypiemy sowicie bazylii, odrobinkę oregano i jazda na ok. 10-15 minut do piekarnika. Podajemy gorące, ciepłe, zimne, jak kto chce! 😉

 

We will need:

for the dough:

yeast – 30 g

wheat flour – approx. 400 g

olive oil – 2-3 tablespoons

salt – 1 tablespoon

warm water

sugar – 1/2 teaspoon

topping:

ketchup

red onion – 1

mozzarella – 250 g

Tilsit cheese (or any other rather sharp cheese) – 100 g

schnitzel taken out of the frigde 😉 – 2

oregano

basil

Here we go:

Make the dough as usual – stir the yeast with warm water and sugar. Leave for 15 mins. Pour to the floud mixed with salt, knead the dough, leave for 30 mins. Heat the oven to 220 C. I have rather small oven sheet (or so I like to think ;)), so I always divide the dough in two. Roll the dough with rolling pin until it’s very thin. Spread some ketchup (if you’re feeling orthodox you can always use classic tomato sauce, but I’m lazy. And I like ketchup), next add slices of mozzarella, then grated Tilsit cheese. Top with crumbled schnitzel and chopped to strips red onion. Add a handful of dried basil and a pinch of oregano. Bake for 10-15 mins. Serve hot, warm, cold, as you like! 😉

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • Helen

    Czasami robię pizzę, bo mąż uwielbia. Najczęściej robię hawajską.

  • Gość

    „I have already GIVEN” 😉
    That’s a nice pizza, though.

    • To „have” pojawiło się przez upał… Teraz jest ok, dzięki! 🙂